top of page

pet., 19. nov.

|

Kranj

Kranj Fotofest

Nov mednarodni festival sodobne fotografije v Kranju / Slovenija. 25. 8.–30. 9. 2021

Registration is closed
See other events
Kranj Fotofest
Kranj Fotofest

Time & Location

19. nov. 2021, 19:00 – 21. nov. 2021, 23:00

Kranj, Kranj

About the event

V nenavadnem času se v Kranju rojeva nov fotografski festival z aktualnim izzivom IZOLACIJA | SVOBODA. Kranj Foto Fest, s katerim želimo raziskovati kritična vprašanja našega časa, poskuša predstaviti različne perspektive mladih in uveljavljenih fotografov ter vizualnih umetnikov z vsega sveta.

S festivalom želimo krepiti zavest in razumevanje družbe s pomočjo fotografije. Naš cilj je promocija sodobne fotografije, ki išče originalne oblike vizualne komunikacije. S festivalom želimo razstavljati, promovirati, podpirati in spodbujati ustvarjalnost slovenskih ter mednarodnih umetnikov in graditi močno in trajno stičišče sodobne fotografije.

Mesto Kranj je edinstveno mesto za gostovanje festivala fotografij: srednjeveška zgodovina mesta se plemeniti z angažirano ustvarjalnostjo našega časa in z inovativno umetnostjo za prihodnost.

Pionirsko mesto fotografije: ravno tu je v navdihujoči alpski pokrajini leta 1842 Janez Puhar – duhovnik, pesnik, raziskovalec in prvi slovenski fotograf – ustvaril edinstven postopek fotografiranja na steklo. S svetlopisom, kot ga je poimenoval (hyalotipijo oz. puharotipijo v njegovo čast), je s kratko osvetlitvijo le 15 sekund ustvaril pozitivno sliko, kar mu je omogočilo, da je portretiral in posnetke reproduciral. Z izumom fotografije na steklo je Janez Puhar zapisal Kranj in Slovenijo na svetovni zemljevid razvoja fotografije.

Kranj Foto Fest je s tem izjemnim zgodovinskim kontekstom kot ustvarjen za praznovanje fotografije in njenega pomena. Program, ki ga je pripravila strokovna organizacijska skupina, vključuje razstave, pogovore, delavnice, mojstrske tečaje, projekcije in preglede portfoliev.

Festival se bo odvijal v žaru poznega poletja v slikovitem starem mestnem jedru. Kranj bomo skupaj spremenili v vznemirljiv oder, ki bo domače in gostujoče fotografe povezal z lokalno skupnostjo, jih pozval k izmenjavi izkušenj in oblikovanju močne skupnosti.

Share this event

bottom of page